Att du ska kunna ge hållbara julklappar och företagsgåvor till dina anställda och kunder är en självklarhet för oss.

För att säkerställa det väljer vi våra leverantörer med omsorg. Vi har pratat med en av dem, Mia Marecek på Vinga of Sweden, om deras hållbara sortiment och hur man som företag ska tänka när man vill ge grönare gåvor.

I takt med att intresset för hållbar produktmedia ökar har också vårt sortiment inom det segmentet gjort det. Den största förutsättningen för att det ska vara möjligt är att våra leverantörer delar vår syn på framtidens profilprodukter. En av våra större leverantörer inom gåvoartiklar – Vinga of Sweden är just en sådan partner. Mia Marecek, ansvarig för CSR, eller Företagens ansvarstagande i samhället, beskriver deras omställning som en resa mot ett hållbarare varumärke. Hennes första prio är att se till att alla produkter i sortimentet uppfyller de krav som finns ställda i lagstiftningen. Därifrån kan hon sedan ta Vinga vidare.

– Som företag har man alltid möjligheten att ta steget längre än till vad som är kravställt av, säg, kemikalielagstiftningen. Bara för att något ämne fortfarande är godkänt betyder det inte att det inte är miljöfarligt. Vi väljer att jobba proaktivt och försöka fasa ut ämnen redan nu som mest troligt kommer att förbjudas de kommande åren, säger Mia.

”Man behöver bara landa i vad
man själv anser vara hållbart.”

För att möjliggöra den omställningen har Vinga valt att arbeta med färre leverantörer och underleverantörer – behövs en polyesterväv till en väska har leverantören kanske två underleverantörer de kan välja bland.

– Man har ett val kring vilken fabrik eller leverantör man väljer att jobba med, att de har en vision att arbeta för en produktion med mindre utsläpp och bättre villkor. Vi vill premiera de som gör ett bra hållbarhetsarbete.

Resultatet märks redan nu i det stora produktsortiment, vill man som företag ge en hållbar profilgåva har man alla möjligheter. Man behöver bara landa i vad man själv anser vara hållbart.

– Hållbarhet är ett extremt luddigt begrepp. Man är ofta ute efter de certifierade märkningarna: GOTS, Fairtrade etc. Men det finns så mycket annat runt omkring. Som socialt arbete eller att produkten är tillverkad av återvunnet material.

”… en av sakerna jag uppskattar mest med Master Design, ni vågar helt öppet gå igenom produkten.”

Därför anser Mia att det är så viktigt att man som företag är transparent.

– Det är en av sakerna jag uppskattar mest med Master Design, ni vågar helt öppet gå igenom produkten. Ni vill ha raka dialoger om innehåll i produkter, utmanar, är nyfikna och vill veta hur vi har tänkt, det finns ett genuint intresse från båda håll att skapa en mer hållbar modell. Både i den faktiska situationen men även långsiktigt. Om era kunder ska välja det dyrare alternativet, som de hållbara produkterna ibland är, måste ni kunna kommunicera varför de ska göra det valet.

För att det fortfarande finns en plats för företagsgåvor är Mia säker på. Särskilt efter pandemin.

– När många fortsatt kommer att sitta hemma tror jag att det blir ännu viktigare att man som företag visar sina anställda uppskattning. Och då med något som faktiskt går att ta på. Gåvorna blir ett sätt att se om den egna organisationen.

Om hon själv får välja favorit bland sortimentet blir det ullplädarna.

– Jag tycker personligen att ull är en sån fantastisk råvara. Det är lite dyrare plädar, men i gengäld får man en fantastisk produkt. De är varma, de är förnyelsebara och de behöver nästan aldrig tvättas, man vädrar dem bara.

Mias tips för en hållbar gåva

  • Den ska vara funktionell och uppmuntra till användning. Störst miljöpåverkan är saker som inte används. Exempel är varor som ersätter engångsprodukter.
  • Det ska finnas en spårbarhet och motivering av materialval.
  • Det ska finnas en spårbarhet i leverantörskedjan.
  • Gåvan ska ha en lång livslängd och bestå av slitstarka komponenter.
  • Gåvan ska främja cirkularitet.

Mia Marecek
CSR manager
Vinga of Sweden

Följ Master Design
via sociala medier

Missa inte våra andra artiklar om Hållbar Produktmedia:

I frontlinjen för hållbar produktmedia

Master Designs inköp- och hållbarhetschef Roger Lobergh intervjuas. Vi har pratat om hur han ser på hållbar produktmedia och hur Master Design gör för att sätta frågan högt på agendan.

Så skapas hållbar produktmedia

Anna Sandström som arbetar som miljösamordnare vid Uppsala universitetet. Vi har pratat om hållbarhet och produktmedia går ihop och hur universitetet jobbar med att säkerställa att deras profil- och reklamprodukter möter miljömålen.

Bläddra i Vingas Höst & Vinter 2020 katalog

  • Vad kan vi hjälpa dig med?

    Ta kontakt med oss, vi berättar gärna mer om hur ni kan förstärka era relationer till kunder och anställda