Produktmedia är så mycket mer än gamla tidens profilprodukter – rätt förpackat kan det både skapa nya kontakter och stärka samhörigheten inom gruppen. Vår samarbetspartner Vårdförbundet är ett lysande exempel på hur väl det kan falla ut när mottagare, budskap och produktval tas med i beaktandet.

Med fler än 114 000 medlemmar ur olika professioner ställs höga krav på Vårdförbundets produktmedia. Det ska passa många, samtidigt som det också ska fylla en funktion.

– Vi har många olika målgrupper för våra produkter. Det ska både vara sådant vi ger bort, sådant våra medlemmar kan köpa eller sådant som våra anställda ska bära, säger Annika Gilén, kommunikatör vid Vårdförbundet.

För att hitta rätt har Annika och kollegan Anna tagit fram en rad värdeord: miljö, hälsa, trygghet, synlighet, säkerhet och användbarhet. Om en produkt bara rimmar med ett eller två av värdeorden väljs den bort.

– Det främsta värdeordet är miljö. Då ser vi mest till att produkten är användbar och med så god miljöprofil som möjligt. Både till vad den är tillverkad av och hur slitstark den är. Här är det en jättefördel att Master Design har ett uttalat miljötänk. Att vår kontaktperson direkt plockar fram de bättre alternativen.

”Produktmedia behövs också för att visa uppskattning till de som gjort något bra.”

Hon berättar att de har högt ställda miljökrav internt, något som bland annat har lett till att bredden i Vårdförbundets produktmedia har smalnat av. Hon ger pennhållaren, den lilla plastficka som du vanligtvis ser i bröstfickan hos vårdpersonalen, som ett exempel – tidigare fanns den i olika utföranden beroende på vilken profession du tillhörde. Efter att ha vridit och vänt på olika hållbarhetsaspekter tillsammans med deras säljare finns den numera bara i en version. På så sätt minskas produktionsleden och antalet transporter.

– Vi har mycket färre, men bättre produkter idag. Samtidigt som sortimentet har anpassats efter hur våra beteenden ser ut. Våra vattenflaskor är numera tillverkade i rostfritt stål istället för plast, och vi har lagt till en termosmugg från Stelton. Just att dricka kaffe på det sättet är exempel på en ganska ny vana.

Vad ser ni på Vårdförbundet för nytta med produktmedia?

– Det är jätteviktigt för oss. Våra representanter behöver ha något att räcka över när vi ska rekrytera nya medlemmar. Som förra året när vi hade en stor kampanj och stod utanför olika sjukhus med food trucks och baristor. Då knöt produktmedia ihop allt. I det fallet hade rekryterarna papperspåsar med information och pennfickor att räcka över.

”…vi vill bara att sakerna ska användas och synas.”

En av de svåraste produkterna att ta fram har varit just ”gratisprodukterna”. De profilprodukter som Vårdförbundets representanter delar ut vid mässor och träffar. Här har utmaningen främst varit att landa i något hållbart utan att det ska dra iväg allt för mycket prismässigt.

– Det är knepigt med småprylar. De måste vara smarta, miljövänliga produkter som verkligen används. Samtidigt som det måste vara ekonomiskt försvarbart.

Efter flera vändor tillsammans med Vårdförbundets kontakt på Master Design, landade de till slut rätt.

– Plåstren och tuggummipaketen vi har tagit fram är jättebra produkter, de rimmar med värdeorden och är uppskattade hos mottagaren. Samtidigt som de är kostnadseffektiva – de kostar runt en tia styck.

Det är samma kontaktperson som har hjälpt Vårdförbundet att ta fram termosen från Stelton, en produkt som kommer in i Vårdförbundets andra punkt med varför de behöver produktmedia:

– Produktmedia behövs också för att visa uppskattning till de som gjort något bra, exempelvis till de som kampanjar. Då ger vi termosmuggarna jag nämnde innan, något som känns lite lyxigare än bara ett nyckelband. De förtroendevalda å andra sidan behöver väskor, namnskyltar och pennor som signalerar deras tillhörighet.

All produktmedia som tas fram går också att köpa i Vårdförbundets webbshop. Här är tanken att medlemmarna ska kunna hitta användbara produkter som visar tillhörighet, utan att loggan på något sätt tar över.

– Nu kanske man inte går in och köper plåstren, men de finns där. Vi vill erbjuda en bredd från småsaker till större produkter som väskor. Tanken är att man som medlem ska kunna hitta bra produkter till en bra peng. Vi har inget vinstintresse – vi vill bara att sakerna ska användas och synas.

Annika Gilén
Kommunikatör, Vårdförbundet

Följ Master Design
via sociala medier

Missa inte våra andra artiklar om Produktmedia:

I frontlinjen för hållbar produktmedia

Master Designs inköp- och hållbarhetschef Roger Lobergh intervjuas. Vi har pratat om hur han ser på hållbar produktmedia och hur Master Design gör för att sätta frågan högt på agendan.

Så skapas hållbar produktmedia

Anna Sandström som arbetar som miljösamordnare vid Uppsala universitetet. Vi har pratat om hållbarhet och produktmedia går ihop och hur universitetet jobbar med att säkerställa att deras profil- och reklamprodukter möter miljömålen.

  • Vad kan vi hjälpa dig med?

    Ta kontakt med oss, vi berättar gärna mer om hur ni kan förstärka era relationer till kunder och anställda